‘Vertrouwen’ is een luxemotor: dit type schip is rond 1900 voor het eerst in zijn geheel als een motorschip ontworpen, in plaats van de tot dan toe gebruikelijke zeilschepen. De vorm van het schip is destijds op alle terreinen nieuw ontwikkeld, onder andere goed zichtbaar bij het achterschip. Bij de bouw is in ons achterschip een mooie roef ingetimmerd, met voor die tijd een zekere mate van ongebruikelijk comfort. Samen met het kettingstuurwerk met stuurwiel gaf dit allemaal zo’n verbetering van de arbeidsomstandigheden, dat het type schip al snel de naam “luxemotor” verdiende.

Aanvankelijk heeft het schip allerlei transporten verzorgd, totdat in 1954 schipper W. Geneugelijk de tweede eigenaar werd en onder de naam ‘Concordia’ als beugelschip is gaan  gebruiken. Hierbij werd door het schip zelf gebaggerd. Beugelen was eigen handelsvaart: het ging om het zand, niet om het vervoeren van andermans vracht. Het schip kreeg een zelflosinstallatie waarmee de schipper het zand zelfstandig kon lossen.

Schipper Geneugelijk woonde met zijn vrouw en vijf kinderen in de roef achterop. Het dirksluik voorop gaf toegang tot een kleine ruimte in het voorschip met bedstede, enkele kasten en een ingetimmerd bankje. Een van de dochters over die tijd: “In het begin stond er een Kromhout gloeikop motor in, daarna inderdaad een Skoda motor: de lagers waren het grootste probleem van deze motor en dat betekende veel pech. In die tijd was alles heel sober! Het was een hard bestaan, maar in die tijd wist je niet beter. En er was geen koelkast, wasautomaat enz aanwezig. De grote wasstukken, bijvoorbeeld lakens werden wel door een kennis aan de wal gedaan.”

In de loop van de jaren zestig heeft dit schip zijn huidige naam ‘Vertrouwen’ ontvangen en is de bedrijfsvaart bijna geheel afgenomen. Vanaf 1967 is het schip voor bewoning gebruikt.

De Vertrouwen ontving op 26 januari 2022 de officiële status als Varend Monument®.

Lees ook het artikel:
Familie Geneugelijk aan boord van Vertrouwen – Meppeler Courant 13 juni 2022
.

Recente berichten

Hieronder staan de drie meest recente berichten.

Bordjes aan gracht Toen en Nu

Er wordt hard gewerkt door Gert-Jan Mink aan de bordjes aan de gracht met de foto's Toen en Nu.(met medewerking van Deandro en Dion) In de zomerperiode willen we de bordjes aan de gracht voorzien van foto's van toen en nu. Nog niet alle foto's zijn geplaatst, wordt...

Lees meer

Nieuwe buren Keizersgracht 42

De Gemeente Meppel heeft na een positief advies van Stichting Schemegra een vergunning verleend voor een ligplaats t.h.v. Keizersgracht 42, aan de dektjalk op de foto genaamd Eben Haezer. Dit scheepstype heeft vroeger de Meppeler wateren veelvuldig bevaren. Op de foto...

Lees meer