Dit schip ligt inmiddels niet meer in Meppel

De Watergeus is een Friese paviljoentjalk uit 1896. Het schip is gebouwd bij Bos in Echtenerbrug.
In 1906 is de Watergeus aangekocht door Tj. Buma van Wieringen. Hij gebruikte het schip voor de beurtvaart van Wieringen op Amsterdam.

In 1927 is het schip geklonken verlengd waarmee de tonnage is vermeerderd van 63 ton naar 72 ton. Ze kreeg daarmee haar huidige afmetingen: 20,5 x 4,1 x 0,80 m.
In 1928 wordt de Watergeus het eerste schip van de NV transportmaatschappij “Zuiderzee” van dhr Paulus Kaan. Er wordt dan naar gerefereerd als motortjalkschip met een Kromhout motor. De rest van de geschiedenis is vooralsnog onbekend.

Huidige eigenaren
Huidige eigenaren zijn Bas Dieperink en Marieke Jongma. Bas heeft de Watergeus gekocht in 2003. Daarvoor heeft ze jarenlang in Spaarndam gelegen. Toen had ze een arkenopbouw en is door gebrek aan onderhoud gezonken. Ze heeft maandenlang op de bodem gelegen. In 2003 is ze gelicht en sindsdien zijn Bas en Marieke bezig haar weer in oude staat terug te brengen.

In 2006 is de mast geplaatst en is het schip weer onder zeil gebracht. De Watergeus is nu alweer vijf seizoenen zeilend terug te vinden op de Nederlandse en Duitse wateren. Sinds oktober 2009 was Meppel de thuishaven. Nu zijn ze weer meer noorderlijk gevaren.

Tj Buma met zijn vrouw 2

Tj. Buma en zijn vrouw

Watergeus met Kerst Tj Buma met zijn vrouw IMG_0586 IMG_0587 Foto0144[1]aankoop 1906 aankoop 1906 2

Recente berichten

Hieronder staan de drie meest recente berichten.

Bordjes aan gracht Toen en Nu

Er wordt hard gewerkt door Gert-Jan Mink aan de bordjes aan de gracht met de foto's Toen en Nu.(met medewerking van Deandro en Dion) In de zomerperiode willen we de bordjes aan de gracht voorzien van foto's van toen en nu. Nog niet alle foto's zijn geplaatst, wordt...

Lees meer

Nieuwe buren Keizersgracht 42

De Gemeente Meppel heeft na een positief advies van Stichting Schemegra een vergunning verleend voor een ligplaats t.h.v. Keizersgracht 42, aan de dektjalk op de foto genaamd Eben Haezer. Dit scheepstype heeft vroeger de Meppeler wateren veelvuldig bevaren. Op de foto...

Lees meer