Deze dektjalk is nog gebouwd in ijzer. Een dektjalk is een tjalk zonder roef of paviljoen. Op het achterdek staat een halfronde koekoek die toegang geeft tot de woning onder het achterdek.

Oorspronkelijk had het schip zijn huidige naam. Ebenhaezer. Uit een scheepsmeting van 1906 weten we dat het schip toen van weduwe. S. Schillern uit Groningen was. Waarschijnlijk is Schillern de eerste eigenaar geweest. Op 31 maart 1910 is Sjoerd-Annes Epema uit Leeuwarden zeilschipper op het schip geworden. In 1934 gaat het schip over naar Riekelt Berend Janszoon uit lemerlerveld en krijgt de naam Henrietas. Op 8 juni 1942 (meetnr.G6463N) wordt het schip weer gemeten. Nu in Winschoten. F. Zoutman uit Deventer is dan de eigenaar van het schip dat nu Wiethijjo heet. In 1953 komt er op de den een houten opbouw. Het schip wordt dan ook als woonschip gemeten (meetnr.G8372N) met als naam Adriana en als eigenaar Johs Jansen. Het schip komt aan de Hunneperkade in Deventer te liggen, waar het ruim vijftig jaar blijft tot 2006. Dan moet het casco plaatsmaken voor een betonnen ark.

Een jaar later wordt het schip door de huidige eigenaar gekocht om het weer in originele staat terug te brengen. Het casco is nog opvallend gaaf. Er komen weer luiken op de den en ook de mast en zwaarden komen terug. Ook wordt er na 114 jaar de eerste motor ingebouwd.

Recente berichten

Hieronder staan de drie meest recente berichten.

Bordjes aan gracht Toen en Nu

Er wordt hard gewerkt door Gert-Jan Mink aan de bordjes aan de gracht met de foto's Toen en Nu.(met medewerking van Deandro en Dion) In de zomerperiode willen we de bordjes aan de gracht voorzien van foto's van toen en nu. Nog niet alle foto's zijn geplaatst, wordt...

Lees meer

Nieuwe buren Keizersgracht 42

De Gemeente Meppel heeft na een positief advies van Stichting Schemegra een vergunning verleend voor een ligplaats t.h.v. Keizersgracht 42, aan de dektjalk op de foto genaamd Eben Haezer. Dit scheepstype heeft vroeger de Meppeler wateren veelvuldig bevaren. Op de foto...

Lees meer